Durant la degustació de l’oli d’oliva Bellverd
a la fira de l’oli a Espolla, alguns de vosaltres heu trobat que l’oli d’oliva picava a la gola.
Òbviament, això no es sent sistemàticament en totes les persones, hi ha persones més sensibles que d’altres.
Per què pica a la gola l’oli d’oliva?
En definitiva, això té una explicació científica favorable pel que fa a la qualitat de l’oli d’oliva.
Com destaca Gary, es deu a l’ oleocanthal
, un compost orgànic natural dels olis d’oliva verge.
En efecte, es tracta d’una de les grans revelacions del segle passat. Encara que l’ús tradicional de l’oli d’oliva es remunta a l’Antiguitat, la recerca sobre els compostos específics que actuen en la nostra salut segueix sent actual.
Gary Beauchamp és un científic de l’Institut Monell de Filadèlfia. A principis dels anys 2000, va participar en investigacions sobre les característiques sensorials de l’ibuprofè. L’atzar el va portar a Itàlia, a la meravellosa Sicília, on va ser convidat a degustar olis d’oliva verge extra i que hauria tastat per primera vegada oli d’oliva fresc.
La “sensació de picor” de l’oli va cridar l’atenció de Gary, ja que li recordava una característica similar de l’ibuprofè. Respon a la majoria de les persones que fan aquesta reflexió: Per què l’oli d’oliva pica a la gola? Sens dubte, ja ho has experimentat. Aquest picor que l’oli a vegades ens deixa en el fons de la gola i del que molts consumidors es queixen. Hi ha, per tant, una connexió entre HOVE i l’ibuprofè?
Aquesta anècdota de viatge i la pregunta de Gary van portar a investigacions que van permetre aïllar la molècula responsable d’aquesta sensació de picor, que sentim com una mena d’irritació a la gola quan traguem l’oli. Es tracta de l’oleocanthal.
Aquest estudi, publicat el 2005, és un dels principals elements relacionats amb les propietats beneficioses de l’oli d’oliva i constitueix el punt de partida d’un món d’investigacions, la majoria de les quals encara estan en curs, sobre el significat d’aquest compost natural, present només en l’oli d’oliva verge extra.
Així que et pica o et rasca? És degut a la presència d’oleocanthal, amb propietats antiinflamatòries i analgèsiques comparables a les de l’ibuprofè, però sense els efectes secundaris no desitjats d’aquest popular medicament.
D’aquí l’etimologia del nom que el Dr. Beauchamp va donar a aquesta molècula: Oléo-Canth-Al: Oléo del llatí, oli; Canth del grec, espina (pel picor); Al, del compost químic aldehid. https://ca.wikipedia.org/wiki/Oleocanthal
Actualment es realitzen nombroses investigacions sobre les característiques de l’oleocanthal.
El més increïble mai realitzat seria el de Paul Breslin del col·lega de Gary del Centre Monell, assistit pels biòlegs i els investigadors oncòlegs David Foster i Onica Legendre, del Hunter College, en què van demostrar que l’oleocanthal és capaç de matar cèl·lules canceroses en 30 minuts sense danyar les cèl·lules sanes. Aquest estudi es va realitzar in vitro. L’oleocanthal actuaria destruint els lisosomes, cèl·lules malignes.
Aquest descobriment va ser publicat a Molecular and Cellular Oncology.
Paral·lelament, Amal Kaddoumi i el seu equip, descriuen a l’article publicat a la prestigiosa revista ACS Chemical Neuroscience, els resultats d’assaigs en ratolins. De fet, els ratolins als quals se’ls va injectar oleocanthal van reduir l’acumulació de placa beta amiloide, responsable de la malaltia d’Alzheimer.
La informació i les investigacions actuals encara no són concloents, però semblen força prometedores.
Perquè l’oleocanthal, així com la resta dels polifenols de l’oli d’oliva verge extra, puguin tenir efectes protectors sobre la nostra salut, es recomana el seu consum diari i regular.
4 cullerades al dia d’oli verge extra ric en oleocanthal equivaldrien a un consum de 125 mg d’ibuprofè, que seria, segons els investigadors de la Societat Andalusa de l’Oleocanthal, una bona base per prevenir o per pal·liar els processos inflamatoris crònics.
Vanessa (0034) 671.26.05.48
La entrada Per què pica a la gola l’oli d’oliva? se publicó primero en Bellverd OOVE Eco 100% Arbequina.
GRANJA MARQUES OLIVERES
CAMP AIGUETA-S/N BXS,
17770 Borrassà (Girona)
(+34) 671 260 548
info@bellverd.com